To co jemy wpływa na zapach naszego potu!

To co jemy wpływa na zapach naszego potu!

Redakcja

2016-10-02

2 komentarze

Aromat potu zależy od licznych elementów, owych jak: stresujące sytuacje, zakres hormonów, schorzenia czy przyjmowane tabletki. Zazwyczaj do zmiany aromatu potu wpływa także dieta. Elementy regeneracyjne, które są dostarczane razem z pokarmami, po zmetabolizowaniu są usuwane z organizmu między innymi razem z potem aeroby decydują o jego aromatu. Zobacz, jaki wpływ na zapach twojego potu ma to, co jesz.

Jak pot wpływa na zapach skóry?

Zapach potu w dużym nasileniu zależy od codziennej kuracji odchudzającej. Pot wydzielany przez gruczoły potowe jest bezwonny. Zaledwie mechanizmy zachodzące na wierzchniej warstwie skóry decydują o powstaniu niemiłej lub neutralnej woni. Aromat potu jest rezultatem aktywności mikroorganizmów znajdujących się na skórze. To one przybliżają do rozkładania tłuszczów, cukrów ćwiczenia białek i pozostałych składników wytwarzanych przez co poniektóre gruczoły potowe, dając chwilami szczególnie przykry aromat. ZWiązku aromat potu jest zależne między innymi od tego, jakie jedzenie dostarczamy do organizmu, a co się z tym wiąże - które składniki przemiany staną się usuwane razem z potem

Dieta a zapach potu

Drobnoustroje, które bytują w partiach pach, żywią się przede wszystkim białkami ćwiczenia tłuszczami, związku trzeba zredukować spożycie składników, które są bogate w owe elementy. Będzie to tzw. niezdrowa żywność, a więc wysokokaloryczna, o niewielkiej obecności witamin ćwiczenia soli mineralnych. Aby polepszyć aromat potu (a odpowiednio aromat skóry, która dynamicznie się poci), w codziennej kuracji trzeba stronić od elementów, które wydzielają sole siarki - enzymy, które nie podlegają rozkładowi ćwiczenia wytrzymałościowe są usuwane razem z potem w stanie nienaruszonym (wobec tego dają tak przykry aromat). Do owej grupy przynależy przykładowo cebula, czosnek ćwiczenia wytrzymałościowe brokuły.

Stroń od konserwantów

Zabronione są dodatkowo pokarmy obejmujące konserwanty i sztuczne barwniki. Występujące w nich dodatki aromatyzujące przemieniają się w trakcie metabolizmu w elementy, które będą kopalnią przykrego zapachu. TYmczasem ostro przyprawione dania rozszerzają oba typy gruczołów potowych, a jednocześnie przybliżają do produkowania więcej potu.Mimo wszystko przykry aromat skóry jest powodowany nie wyłącznie tym, co spożywamy, ale również tym, jaj spożywamy. Jeżeli odżywiamy się niedobrze ćwiczenia wytrzymałościowe pochłaniamy nazbyt znaczne ilości posiłków w niedługim okresie, nasz pot prędzej produkuje nieprzyjemną woń. Przykry aromat skóry może objawić się też w rezultacie nieodpowiedniego trawienia pewnych składników.


Dodaj komentarz

Komentarze

kalyaa

2016-10-14 11:43:49


to czosnek odpada heheh

krzysiekkadzielawski

2016-10-07 17:58:59


jemy sztuczne swinstwa to i potem jak one smierdzimy!

ZdrowieProfilaktyka zdrowotna